İTÜ'den uyarı niteliğinde rapor: Sismik gerilim hala yüksek
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 23 Nisan'da Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin hazırladığı ön raporda, Marmara Denizi'ndeki sismik gerilimin büyük ölçüde yerinde durduğunu ortaya koydu.
Rapora göre, 1766'dan bu yana bölgede biriken 3,7 metrelik atımın yalnızca 0,3 metresi 6,2 büyüklüğündeki depremle boşaldı; bu da mevcut gerilimin yalnızca yüzde 12'sine karşılık geliyor.
İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral'ın koordinasyonunda, Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (MATAM) tarafından hazırlanan raporda, depremin 13 saniye sürdüğü ve 13 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi.
Deprem sonrasında 291'den fazla artçı sarsıntı yaşandığı, bu sarsıntıların özellikle Kumburgaz Havzası ve kuzeydeki ikincil fay hatlarında yoğunlaştığı aktarıldı.
Sismik gerilimin Orta Marmara Çukuru yönüne yoğunlaştı
Raporda, 1766 yılında büyük bir depreme neden olan Kumburgaz Fayı ile Silivri Sırt Güney Sınır Fayı arasında kalan bölgede halen ciddi bir sismik yükün varlığına dikkat çekildi.
Uzmanlar, ana şokun fay düzleminde dar bir alanda etkili olduğunu, ancak sismik gerilimin Orta Marmara Çukuru yönüne doğru yoğunlaştığını vurguladı.