Prof. Dr. Afyoncu: Şu anda Türkiye'nin en önemli sorunu nüfustur

Milli Savunma Üniversitesi Prof. Dr. Erhan Afyoncu: 'Doğu illeri olmasa doğurganlık hızımız 1 çocuğa inecek. Felaket kapıya dayandı. Türkiye nüfus meselesinde bir kâbusa doğru gidiyor. Nüfus artış hızımız durma noktasına geldi. Şu anda Türkiye'nin en önemli sorunu nüfustur.' dedi. Rektör Prof. Dr. Erhan Afyoncu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Türkiye'nin en önemli sorununun nüfus olduğunu vurguladı.

Afyoncu, doğu illerindeki yüksek doğurganlık oranları olmasa, Türkiye'nin doğurganlık hızının 1 çocuğa kadar düşeceğini belirterek, 'Felaket kapıya dayandı. Türkiye nüfus meselesinde bir kbusa doğru gidiyor.' ifadelerini kullandı.

Savaştan bile daha önemli bir tehdit

Nüfus artış hızının durma noktasına geldiğine dikkat çeken Afyoncu, Anadolu'da yaşlı bir Türk nüfusu oluşacağını, tarım başta olmak üzere iş gücü üretilemeyeceğini ve Türkiye'nin bu topraklarda yaşama kabiliyetini kaybedebileceğini söyledi. Bu durumu gerçek bir beka sorunu olarak nitelendiren Afyoncu, 'Bu birçoğumuzun fark edemediği, savaştan bile daha önemli bir tehdit,' dedi.

Osmanlı döneminden örnekler veren Afyoncu, nüfusun savaşlar üzerindeki etkisine dikkat çekti. 1711 Prut Savaşı'nda Osmanlı'nın nüfusunun 30 milyon, Rusların ise 16 milyon olduğunu; buna rağmen 93 Harbi'nde Rusların 100 milyon, Osmanlı'nın ise 26 milyon nüfusa sahip olduğunu hatırlattı. 1. Dünya Savaşı'nda ise Rusya'nın 175 milyona, Osmanlı'nın ise sadece 22 milyona ulaştığını belirtti.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk'ün en büyük amaçlarından birinin nüfusu artırmak olduğunu söyleyen Afyoncu, 1965'te kabul edilen 557 sayılı Nüfus Planlaması Hakkındaki Kanun'un bir dönüm noktası olduğunu ve bu tarihten sonra nüfus artış hızının ciddi şekilde düştüğünü kaydetti.

Avrupa gibi yaşlı nüfus ağırlıklı bir ülke olmaya doğru gidiyoruz

Afyoncu, 1945'te 6.9 olan doğurganlık hızının 2023'te 1.51'e kadar düştüğünü, büyük şehirlerde ise bu oranın 1'e indiğini belirtti.

Bulgaristan'ın bile gerisinde kalındığını ifade eden Afyoncu, nüfusun yenilenme düzeyi olan 2.1'in çok altında olunduğuna dikkat çekti. Şanlıurfa, Van, Şırnak, Mardin, Muş, Siirt, Diyarbakır, Batman, Ağrı ve Gaziantep gibi doğurganlık hızı yüksek iller olmasa, Türkiye'de doğurganlık hızının 1'e kadar düşeceğini vurguladı.

Afyoncu, 'Genç nüfusumuz var derken, ortanca yaşın ağırlıklı olduğu bir nüfus yapısına sahip olduk. Eğer ciddi tedbirler alıp doğurganlık hızımızı en az 2.1'de tutamazsak, Avrupa gibi yaşlı nüfus ağırlıklı bir ülke olmaya doğru gidiyoruz.' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme