Çocuklarda bağışıklık yetmezliğinde erken teşhis hayat kurtarıyor
Çocuklarda sık görülen bağışıklık sistemi bozukluklarına dikkat çeken Çocuk İmmünoloji Uzmanı Dr. Demet Hafızoğlu, erken tanının hem hayat kurtardığını hem de tedavi sürecinde başarı şansını artırdığını vurguladı. Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde görev yapan Dr. Hafızoğlu, Primer İmmün Yetersizlik Haftası dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de primer immün yetersizliklerin çocuklar arasında sanılandan daha yaygın olduğunu belirten Dr. Hafızoğlu, “Erken teşhis edilen vakalarda tedavi süreci çok daha etkili ilerliyor. Özellikle ilk bir yaş içinde yapılan bağışıklık değerlendirmeleri sayesinde çocukların yaşam şansı ciddi ölçüde artıyor” dedi.
Sık enfeksiyon geçiren çocuklar risk altında
Aileleri enfeksiyonlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyaran Hafızoğlu, yılda ikiden fazla kulak iltihabı ya da zatürre geçiren, sık bronşit, sinüzit, mantar enfeksiyonu ya da ciltte tekrarlayan çıban benzeri durumlar yaşayan çocukların mutlaka bağışıklık sistemi açısından incelenmesi gerektiğini belirtti.
“Kemik iliği nakli zamanında yapılırsa hayat kurtarır”
Ağır bağışıklık yetmezliği tablosuna sahip çocuklarda erken dönemde yapılan kemik iliği naklinin yaşam şansını önemli ölçüde artırdığını söyleyen Dr. Hafızoğlu,
“Tanısı konulmuş birçok bağışıklık sistemi hastalığına yönelik günümüzde etkili tedavi seçenekleri mevcut. Antikor desteği, koruyucu antibiyotik tedavileri ve hastaya özel geliştirilen uygulamalarla bu çocukların hem yaşam süresi hem de yaşam kalitesi artırılabiliyor” dedi.
Bakmadan Geçme





