Noter hizmetlerinde yeni dönem!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında noterlik hizmetlerinde köklü değişiklikler yapılacağını duyurdu.
Dijitalleşme, noter yardımcılığı sistemi ve yeni yetkiler ile noterliklerin daha etkin hale getirileceğini belirten Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, vatandaşların işlemlerini hızlandıracak reformlar üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Noterlik hizmetleri dijitalleşiyor
Yeni düzenlemelerle noter işlemlerinde elektronik sistemlerin yaygınlaştırılacağını vurgulayan Bakan Tunç, "Hizmetlerin daha hızlı ve güvenilir olması için noterlik işlemlerinin dijital ortama taşınmasını teşvik edeceğiz" dedi.
Bu kapsamda, Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi yaygınlaştırılacak.
Noter belgelerinde karekod uygulamasına geçilecek.
Kıymetli evrak ve banka protestoları elektronik ortamda düzenlenecek.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri, tapu siciline noterler tarafından şerh edilebilecek.
Noter yardımcılığı sistemi geliyor
Noterlik hizmetlerini güçlendirmek adına hukuk fakültesi mezunlarının görev yapacağı noter yardımcılığı sistemi de hayata geçirilecek. Bu sayede noterler desteklenerek hizmet kalitesi artırılacak.
Noterlere yeni yetkiler
Yeni düzenlemelerle noterlerin yetkileri genişletilecek:
Vasiyetnamenin açılması ve mirasçı atama belgesi verme yetkisi tanınacak.
Delil tespiti, malın ayıplı olup olmadığının belirlenmesi gibi çekişmesiz yargı işleri noterler tarafından yapılabilecek.
Belli bir miktarı aşan sözleşme ve işlemlerde noter onayı teşvik edilecek.
Bakan Tunç, "Türkiye Yüzyılı'nın ilk reform belgesiyle noterlik hizmetlerini vatandaşlarımız için daha erişilebilir ve güvenilir hale getireceğiz" diyerek, çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini belirtti.
Bakmadan Geçme





